Er heersen nogal wat fabeltjes over aankomen wanneer er gestopt wordt met roken. Zo claimen sommige rokers ‘maar niet te stoppen met roken’ vanwege de angst om dik te worden: ‘de vorige keer dat ik stopte met roken kwam ik 10 kilo aan’. Natuurlijk.

Rokers komen in principe alleen in gewicht aan omdat zij overmatig gaan snaaien en snacken. Die stofwisseling is binnen enkele weken weer gewoon op peil; het is de vervanging voor de handeling van roken (maar daar hebben we toch foefjes voor, zoals de e-sigaret?) die zorgt dat je prompt kilo’s aankomt.

Verstandige vervanging

Rokers dienen dus zorgvuldig voor een goede vervanging te zorgen voor roken, en deze vooral niet te zoeken in caloriebommen. Er zijn tal van overige mogelijkheden om die vervelende “stop-fase” zonder kleerscheuren door te komen. Denk hierbij aan opties als:

  • Kauwgum. Al dan niet nicotine-kauwgum (of optioneel: nicotinepleisters, mondspray, zuigtabletten).
  • Een “kunst-sigaret” (de elektrische sigaret). Je kunt ook wegwerp exemplaren kopen om het gewoon uit te proberen. De navulbare kun je zelf navullen met e-liquids (ook verkrijgbaar zonder nicotine).
  • Suikervrije snoepjes (nooit teveel van eten, dit werkt niet alleen laxerend, maar is ook bijzonder pijnlijk voor je darmkanaal, je kunt er goed ziek van worden).
  • Rauwkost. Trek gekregen? Snij een komkommer in plakjes, of radijsjes (lekker pittig), of overige rauwkost hapjes, zoals paprika. Maak een heerlijk sausje om te dippen -op yoghurtbasis.
  • Dieetproducten. Sla de chips en snoepafdeling gewoon eens over in de supermarkt en richt je tot de biologische producten. Hier tref je o.a. producten van Zonnatura, waaronder rijstwafels.

Alles suikervrij?

We raden je af om plotsklaps zoveel mogelijk suikervrije producten te nuttigen. Je lichaam zal gaan “hamsteren” op het moment dat je weer suiker eet, waardoor je in een jojo stramien terecht kunt komen. Matig het suikergebruik, maar nuttig tussentijds zeker producten met matig suiker.

Zo zijn er tegenwoordig steeds meer producten verkrijgbaar die gedeeltelijk suiker bevatten en gedeeltelijk zoetstof. Denk hierbij aan bepaalde aanmaaklimonades (b.v. die van “Markant”) of limonades als Taksi.

In geval van “hoge nood” helpen producten voorzien van nicotine enorm goed. Plak dus gewoon eens die pleister, of koop voor even een e-sigaret. Alles wat je door de moeilijke momenten heen helpt is meegenomen; let wel op dat er dan geen nieuwe verslaving ontstaat in de tussentijd. Zo zijn er gevallen bekend van ex-rokers die een nicotine-kauwgum of e-sigaret verslaving opbouwden: en dat is natuurlijk niet de bedoeling.